Світ

HRW засуджує новий «репресивний» іранський закон про дрес-код

HRW засуджує новий «репресивний» іранський закон про дрес-код

Правозахисна організація Human Rights Watch засудила суперечливий новий закон Ірану, який збільшує строки тюремного ув’язнення і штрафи для жінок і дівчат, які порушують суворий дрес-код країни. Закон з’явився після масових протестів, що відбулися через загибель молодої жінки під час затримання поліцією за ймовірне порушення правил носіння хустки.

Законодавство передбачає покарання до 10 років позбавлення волі для тих, кого визнають «неналежно» одягненим у громадських місцях.

Закон, який був схвалений парламентом у вересні 2023 року, набув чинності після його схвалення Радою опікунів, консервативним юридичним органом.

«Замість того, щоб відповісти на рух «Жінка, життя, свобода» фундаментальними реформами, авторитарний уряд намагається змусити жінок замовкнути ще більш репресивними законами», – заявила Нахід Нагшбанді, дослідниця Human Rights Watch з Ірану.

Хіджаб став обов’язковим для жінок і дівчат віком від 9 років у 1981 році, через два роки після Ісламської революції в Ірані.

Згідно з новим законом, для жінок неприйнятним визначають «відкритий або тісний одяг або одяг, який показує частини тіла нижче шиї, вище від щиколоток або вище від передпліччя».

Для чоловіків неприйнятним вважається «відкритий одяг, який показує частини тіла нижче грудей або вище щиколоток або плечей».

Нагшбанді попередила, що новий закон «лише породить шалений опір і непокору серед жінок в Ірані й за його межами».

Нова увага до обов’язкового носіння хіджабу з’явилася після того, як Іран охопили багатомісячні масові протести, спровоковані смертю Махси Аміні під час ув’язнення поліцією моралі у 2022 році за ймовірне порушення правил носіння хіджабу.

Новини