Політика

Байден заявив про готовність США до переговорів з РФ, Китаєм і КНДР щодо зменшення ядерної загрози

Байден заявив про готовність США до переговорів з РФ, Китаєм і КНДР щодо зменшення ядерної загрози

Сполучені Штати готові до переговорів з Росією, Китаєм і Північною Кореєю «без попередніх умов» щодо зменшення ядерної загрози, заявив президент Джо Байден.

За його словами, ні цим країнам, ні світу не вигідно перешкоджати прогресу у скороченні ядерних арсеналів.

«Зменшення ядерної загрози важливе не попри небезпеки сучасного світу, а саме через них. Ці ядерні ризики підривають норми і домовленості, над якими ми колективно працювали, і суперечать життєво важливій роботі сьогоднішніх нобелівських лауреатів», – йдеться у заяві Байдена з привітанням лауреатів Нобелівської премії.

У червні високопосадовець Ради національної безпеки США Пранай Вадді заявив, що Вашингтон упродовж найближчих років, можливо, буде змушений розширити розгортання стратегічних ядерних сил для стримування загроз із боку противників – насамперед Росії, Китаю та Північної Кореї.

У зв’язку з війною Росії проти України країни Заходу неодноразово висловлювали побоювання щодо можливого застосування Росією тактичної ядерної зброї. У Москві прямо такої можливості не відкинули, президент Володимир Путін при цьому посилався на ядерну доктрину, відповідно до якої застосування ядерної зброї можливе при загрозі «самому існуванню Росії». Поки що, за його словами, необхідності застосовувати ядерну зброю не було.

Читайте також: В ISW проаналізували заяви Путіна щодо ядерної зброї

7 вересня директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільям Бернс, коментуючи погрози Росії застосувати ядерну зброю, заявив, що Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід.

Новини