Світ

Унаслідок повторної хвилі дистанційних вибухів у Лівані загинуло 14 людей

Унаслідок повторної хвилі дистанційних вибухів у Лівані загинуло 14 людей

Унаслідок повторної хвилі вибухів 18 вересня у Лівані загинуло щонайменше 14 людей, ще сотні були поранені.

Раніше агентство Reuters із посиланням на джерело в органах безпеки повідомило, що «Хезболла», яку США визнали терористичною організацією, заявила, що рації, якими користувалися її члени, вибухнули в Бейруті. Державні ЗМІ повідомили про подібні вибухи на півдні та сході Лівану.

Принаймні один з вибухів стався поблизу похорону, організованого угрупованням «Хезболла» для загиблих напередодні, коли по всій країні вибухнули тисячі пейджерів, що використовувалися угрупуванням, йдеться у матеріалі.

Міністерство охорони здоровʼя Лівану повідомило, що 14 людей загинуло і понад 450 були поранені.

«Хамас», визнаний терористичною організацією Сполученими Штатами і ЄС, звинуватив Ізраїль у причетності до останніх вибухів, заявивши, що ці дії загрожують стабільності в регіоні.

Ізраїль, який не коментував цю атаку, оголосив напередодні атаки 17 вересня, що розширює цілі своєї війни в Секторі Гази проти «Хамасу», включивши в неї «Хезболлу», союзника «Хамас» в Лівані.

Напередодні щонайменше 12 людей загинули і майже три тисячі були поранені, коли пейджери, які використовували члени підтримуваного Іраном ліванського угруповання «Хезболла», одночасно вибухнули в Лівані 17 вересня.

«Хезболла» й іранські ЗМІ звинуватили в тому, що сталося, Ізраїль. Влада Ізраїлю ці заяви не коментує.

18 вересня агентство Reuters із посиланням на джерела, одне з яких – високопоставлене джерело у ліванській службі безпеки, повідомило, що ізраїльська розвідка «Моссад» заклала вибухівку в п’ять тисяч пейджерів, імпортованих угрупованням «Хезболла», за кілька місяців до вибухів.

За словами джерела, три тисячі пейджерів вибухнули, коли на них було надіслано закодоване повідомлення, що одночасно активувало вибухівку. Раніше представник «Хезболли» припустив, що пейджери були з вірусом, який міг спровокувати їхнє нагрівання, а потім вибух.

Новини